Medalii olimpice sau educatie pentru miscare?

October 2, 2016 Lastarii No comments exist

Gasesc de ceva vreme incoace dupa Rio din ce in ce mai multa nostalgie in spatiul public in legatura cu performantele si sistemul de pregatire sportiva al anilor 70-80 din Romania. Nostalgia e buna din cand in cand dar ce le trebuie oamenilor de sport din Romania acum, e o portie buna de realism garnisita cu multa multa solidaritate profesionala. Rezultatele sportive din acea perioada au fost obtinute cu mult efort financiar si logistic, cu oameni scosi din productie, pregatiti centralizat, rasplatiti in butelii si masini de spalat, totul pentru a demonstra lumii intregi la JO, ca exista o tara numita Romania, si ca sistemul de oranduire comunist e superior. Era de fapt un masterplan comunist de marketing politic prin sport, in care se investea un procent serios din PIB in infrastuctura si pregatire. Doua aspecte mai trebuie mentionate aici: daca Romania ar investi acum acelasi procent din PIB in sport, tot nu va reusi sa atinga acelasi grad de performanta din doua mari motive: primul este calitatea profesionala a specialistilor din sport, iar al doi-lea este ca la vremea respectiva inca stacheta recordurilor mondiale si olimpice era inca accesibila sportivilor inzestrati de la natura care aveau o bruma de pregatire. Era mult mai usor sa atingi un record olimpic sau mondial pe vremea aceea decat acum, cand stacheta este foarte sus chiar pentru sportivi profesionisti inzestrati genetic si imbuibati in medicamentatie care frizeaza dopingul.
Sportul, la fel ca orice alt domeniu s-a schimbat. Razboiului rece a apus iar comanda sociala este din ce in ce mai puternica dinspre dezvoltarea sistemului catre dezvoltarea individului sportiv profesionist prin mecanisme de autoreglare ancorate in competitivitatea economiei de piata. Interesant este cum lumea intreaga si-a schimbat comportamentul de consum (viewership) al JO.  Ultima care tocmai s-a desfasural la Rio, a generat un interes mai mic decat precedenta de la Londra, iar procentul celor care au urmarit-o pe alte dispozitive decat televizorul a crescut fantastic (detalii aici). Rezultate ca a celor 4 paralimpieni care au batut timpul medaliatului olimpic, (detalii aici) vor genera si mai putin interes la urmatoarea. Urmaresc si iubesc olimpismul de cand eram copil. Dar asta este o dovada ca olimpiada a devine incet, incet un fel de Eurovision al sportului de inalta performanta, in care gasesti astfel de “femei cu barba” intr-ale performantei sportive.

Revenind la oile noastre, cred ca performante sportive actuale ale Romaniei la Rio vor fi considerate satisfacatoare spre bune peste cateva cicluri olimpice din cauza faptului ca inca beneficiem de un halou de know-how al catorva colective de spcialisti cu mare experienta in competitii de inalta performanta ca JO si CM. In acest context deloc favorabil pentru sportul de inalta performanta cred ca ar trebui sa ne reorientam prioritatile catre dezvoltarea sportului de masa si recreational, si pur si simplu sa acceptam “gap-ul” de inalta performanta care va veni. Usor de spus, greu de facut. Sa dezvolti infrastructura sportiva si recreationala si sa cresti de la 1,28% la 5% numarul de sportivi legitimati in Romania, este un lucru mai dificil de atins decat sa iei o medalie norocoasa la Rio. Asta pentru ca pur si simplu, crearea de infrastuctura sportiva si formarea specialistilor costa mult, iar PIB-ul Romaniei este greu incercat in alte directii (sanatate, educatie si infrastructura rutiera) unde comanda sociala e mult mai presanta. In aceste conditii sportul de inalta performanta trebuie sa se bazeze mai putin pe finantare guvenamentala si sa inceapa sa caute finantare in alte medii unde genereaza expunere si interes, si unde poate fi finantabila dupa criterii investitionale corecte si ancorate in realitate. Un astfel de exemplu vine tocmai din SUA care a dominat la Rio in natatie si gimnastica. Aceste fapt vine în ciuda lipsei implicare si finantare directa a guvernului SUA în sportul de inalta performanta. Multe voci sustin ca tocmai aceast neamestec guvernamental si liberalizare a performantei sportive au generat astfel de rezultate. (detalii aici). De altfel adevaratii performeri nu au nevoie de firimiturile de la buget. Au nevoie de un singur lucru: Modificarea Legii Sponsorizarii. Atat. Cand clasa politica va intelege acest lucru, vom incepe sa avem inalta performanta in sport. Hai Romania!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *