“Children see children do”

October 15, 2015 Lastarii No comments exist

Iata ca sunt cam 15 ani de cand am privilegiul sa vad cum se succed generatii de copii la ora de educatie fizica si antrenament sportiv. Trendul e clar –copii din ce in ce mai demotivati sa se joace afara pe masura ce sunt din ce in ce mai expusi la online si tehnologie. Parinti din ce in ce mai absenti cu din ce in ce mai putin “uptime” langa copii lor din aceleasi cauze, pentru care supraponderalitatea copiilor lor este o normalitate iar dopingul cu medicamente la primul stranut, o regula.  Ultima cercetare în cadrul proiectului EPHE, implementat în România de Fundaţia Prais a descoperit ca “În România, un copil petrece circa 22,7 ore pe săptămână în faţa unui ecran (calculator sau televizor), în vreme ce în Olanda şi Belgia timpul petrecut este de circa 15 ore.”

Daca vorbim de performanta sportiva, ne mandrim ca stam bine la capitolul sporturi individuale (gimnastica, scrima, tennis) in timp ce la sporturi de echipa, performantele sunt exceptii care confirma regula anonimatului in competitiile importante, asta  in ciuda unui potential biomotric extraordinar in scolile noastre. Acest fact oglindeste cum nu se poate mai bine societatea romaneasca in care copii care inca mai practica sport, sunt impinsi in specializari sportive timpurii din ratiuni care au legatura cu monetizarea talentului sau cu egourile prea flausate ale parintilor. Copiii, inainte de a face performanta trebuie sa se joace si sa invete ca valoare unei  echipe este mai mare decat  suma valorii indivizilor care o compun. Romania ca natie are nevoie sa invete aceasta ecuatie simpla si daca de la adulti de azi nu mai avem asteptari in aceasta directie, copii sunt singura noastra salvare. Mai mult decat orice alt sport de echipa, Rugby, ultimul bastion de fair play, respect si sportivitate in aceasta valtoare a performantei cu orice pret, poate fi in viitor o disciplina care sa spele inimile romanilor cu modele autentice de atitudine, disciplina, si solidaritate, atat de necesare noua romanilor.

 “Children see, children do” spune o parafraza a unui proverb.  Intr-o lume pe repede inainte, sportul si miscarea inseamna sanatate fizica, emotionala si sociala care sunt lucruri mult mai dezirabile decat performantele la orice alte discipline. Va provoc pe voi parinti si educatori deopotriva sa incepeti sa le creati copiilor mai mult context sa se miste, uneori chiar incaltand pantofii de miscare impreuna cu ei si aratindu-le din cand in cand cate o mostra din copii din voi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *